Bij het kiezen voor de juiste software voor je bedrijf met betrekking tot salarisadministratie en personeelsadministratie is er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Om te beginnen is het goed om jezelf af te vragen wat je precies nodig hebt en nodig je bedrijfsomvang is. Sommige features zijn niet altijd nodig. En andere zijn juist wel van belang. In dit artikel gaan we in op deze onderwerpen.
Salarisverwerking en personeelsadministratie
Dit zijn twee zaken die je eigenlijk niet los van elkaar kunt zien. Beide zijn erg belangrijk om een goed overzicht te houden in de kostenposten en om de aangifte bij de Belastingdienst te vergemakkelijken. De salarisadministratie software is een van de meest belangrijke onderdelen van de bedrijfsadministratie. Als er iets misgaat bij de betaling van salarissen heerst er al snel onvrede onder de werknemers. De personeelskosten zijn daarnaast een van de grootste kostenposten binnen bedrijven. Of de salarisverwerking complex is of niet, altijd moet deze worden uitgevoerd volgens de heersende wet- en regelgeving.
De software voor personeelsadministratie zorgt ervoor dat de taken van de HR medewerker of manager vergemakkelijkt worden. Dit is ondersteunende software welke ervoor zorgt dat het werk vereenvoudigd wordt en vragen van werknemers snel afgehandeld kunnen worden. Hiermee zorg je ervoor dat je medewerkers en collega’s tevreden zijn over de gegeven dienstverlening. Daarnaast wil ieder bedrijf tegenwoordig vanwege de actuele AVG wetgeving zorgen dat het voldoet aan veiligheid en privacy tijdens het uitwisselen van persoonsgegevens. Het overtreden van de richtlijnen van de AVG wetgeving kan een bedrijf veel problemen opleveren.
Belangrijke zaken bij het kiezen voor de juiste software
Afhankelijk van de grootte van je bedrijf is het van belang dat je kiest voor de juiste software die alle salarisverwerkingen en CAO’s aankan die benodigd zijn in de branche waarin je je bevindt . Bij veel software kan je kiezen voor een automatische salarisverwerking, zodat je alleen eenmalige wijzigingen hoeft te verwerken. Het is belangrijk om te bekijken of de software met de juiste actuele wet- en regelgeving en CAO’s werkt. Uiteraard is het ook van belang dat er een foutloze communicatie is met externe instanties zoals pensioenmaatschappijen, verzekeraars en de Belastingdienst. Bij veel software kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een flexibel dienstverleningsmodel, zodat je kunt switchen naar zelf verlonen of uitbesteden. Dit is wel zo handig als je bedrijf ineens groeit of krimpt door omstandigheden. Uiteraard is de interface een belangrijk onderdeel, de software dient eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn voor de medewerkers die er gebruik van maken. In vee gevallen wordt gebruik gemaakt van een digitaal dossier dat flexibel in te richten en aan te passen is aan de workflow voor alle mutaties. Een persoonlijke pagina met daarin alle belangrijkste cijfers, ontwikkelingen en trends kan in veel gevallen prettig werken.
Al met al is er meer om rekening mee te houden dan je misschien in eerste instantie zou verwachten. Om deze reden is het altijd aan te raden om een goed onderzoek te doen voordat je de keuze maakt welke software het beste is voor je bedrijf!