Als een van je ouders komt te overlijden, is dat een verdrietig gebeuren. Emoties spelen een grote rol rondom het overlijden en de uitvaart. Naast de emotionele gevolgen word je helaas ook geconfronteerd met een aantal zakelijke aspecten. Het afwikkelen van de nalatenschap is één van de voornaamste onderdelen. Natuurlijk wil je als kind weten waar je aan toe bent. Als er geen sprake is van een testament waarin van de wettelijke regels wordt afgeweken, ben je als kind erfgenaam.
Wettelijke verdeling
Is er sprake van een langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner en één of meer kinderen, dan geldt de wettelijke verdeling. De langstlevende krijgt alle bezittingen en moet alle schulden van de nalatenschap voldoen. De kinderen krijgen een kindsdeel; dat is geldvordering op de langstlevende ter grootte van hun erfdeel. Als je zou overwegen om jouw kindsdeel op te eisen, kan dat niet zomaar. Alleen in uitzonderlijke gevallen kun je daar aanspraak op maken. Het testament dat de overleden ouder heeft vastgelegd óf de Nederlandse wet bepaalt wanneer dit zo is.
Vordering in geld
Als je je verdiept in de materie rondom het afwikkelen van nalatenschappen, kom je ook het begrip legitieme portie tegen. Soms wordt gedacht dat dit fenomeen exact hetzelfde inhoudt als het kindsdeel. Dat is een onjuiste gedachte. Want de legitieme portie is het wettelijke erfdeel van een kind waarop het altijd recht heeft, ook als het is onterfd. Als je onterfd bent, heb je geen recht op spullen. De legitieme portie betreft namelijk altijd een vordering in geld. Een legitieme portie kan dus nooit aan een kind worden ontzegd. Voor een kindsdeel is dat wel mogelijk door dit in een testament te bepalen.
Bevoorrechte positie
Ook over het opeisen van het kindsdeel leven er nogal wat mythen. Een daarvan gaat over het moment waarop je het kindsdeel kunt opeisen. Het is niet mogelijk om het direct op te eisen, omdat in het Nederlands erfrecht is vastgelegd dat de langstlevende echtgenoot een bevoorrechte positie heeft. Als je vader of moeder overlijdt, moet zijn of haar echtgenoot of geregistreerde partner ongestoord verder kunnen leven. Die persoon zou in een benarde situatie terecht kunnen komen, als er na het overlijden kindsdelen betaald moeten worden. Heb jij van doen met vraagstukken in het kader van het kindsdeel of over de legitieme portie? Dit is complexe materie die logischerwijs veel vragen kan oproepen. Als je optimaal in je recht wilt staan, is het verstandig om een gespecialiseerde erfrechtadvocaat te raadplegen. Die kan je in alle rust antwoord geven op al jouw vragen.