Zodra de lente begint, wil je weer kunnen genieten van een prachtige, bloeiende tuin. Voordat het gaat vriezen zijn er echter wel een paar karweitjes die uw aandacht verdienen. Hieronder vindt u een aantal praktische tips om uw tuin winterklaar te maken.
Let wel; deze lijst is niet uitputtend maar biedt u een mooi startpunt.
Borders
Zelfs wanneer de bloei ervan afneemt, zou je niet direct je vaste planten moeten kortwieken. Diverse bloemen zien er nog prachtig uit in de winter en vormen een voedingsbron voor verschillende tuindieren, waaronder vogels. Knip daarom enkel afgestorven planten weg voor een schitterende en sfeervolle winter border.
Uitgebloeide planten
Al wat is uitgebloeid heeft geen plek meer in uw tuin. De bloeiperiode voor eenjarige planten is aan het begin van de winter helemaal over; deze kunnen met wortel en al uit de grond getrokken worden. Het is zeer verstandig om hier voorjaarsbollen, winterheide en viooltjes te planten. Ook de inhoud van je moestuin en broeikas kunnen op de composthoop verwerkt worden.
Gevallen bladeren
Het ziet eruit als troep maar is eigenlijk nog heel nuttig; gevallen blad. Een deken hiervan beschermt de grond tegen vorst, zodat je het gebladerte liever richting je border harkt dan naar je afvalbak. Ook dieren profiteren van deze biologische laag!
Gazon
Maai het gras nog één keer in de herfst; mocht deze periode heel zacht zijn, dan in het begin van de winter nog een keer. Hoe het ook zij, zorg dat er niets op het gazon blijft liggen aan gevallen bladeren of gemaaid gras, omdat dit de groei van het de grasplanten kan inperken en zorgt voor een gele kleur. Mesten hoeft niet in de winter; kalk strooien is wél een goed idee.
Snoeien
Vriest het (nog) niet? Dan is snoeien heel verstandig. Bovendien zijn de takken nu goed zichtbaar, zo zonder blad. Ook als er aan een berk, kastanje, esdoorn, walnoot of druif nog wél blad zit, is snoeien zeer aan te raden. Doe dit wel voorafgaand aan de kerst om te voorkomen dat snijwonden gaan ‘bloeden’.
Water afsluiten
Voorkom kapotvriezen van uw kraan door op tijd je water af te sluiten. Sla je sproeiers op in je schuur of een andere droge en veilige plek.
Vogels voeren
Voor wat hoort wat. Daar vogels in de zonrijke maanden schadelijke insecten in je tuin vangen en opeten, mag je ze in de winter best een handje helpen. Met onder andere zaadmengsels, vetbollen en noten – zowel op een voedertafel als op de grond – bied je ze voedsel dat in de koudste periodes van het jaar voor hen moeilijk te vinden is.
Afval opruimen
Afhankelijk van de grootte van je tuin is het heel goed mogelijk dat je flink wat afval genereert bij het winterklaar maken van je tuin. Misschien zelfs zoveel dat een container huren voor de verschillende groene resten je beste optie is.
Geniet van je tuin nu het nog kan en maak er in de lente weer wat moois van!