Steeds meer mensen halen een vloerkleed in huis. Niet gek want dit woonitem is niet alleen zeer praktisch, maar kan ook nog eens als ware eyecatcher in iedere kamer gebruikt worden. Het kiezen van een vloerkleed is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet immers op meerdere zaken letten. Bovendien zijn vloerkleden tegenwoordig in zoveel verschillende stijlen en maten verkrijgbaar, dat het gemakkelijk is om overweldigd te raken. Waar moet je immers op letten bij het kiezen van hét perfecte vloerkleed? In dit artikel geven we 3 tips om die zoektocht (hopelijk) een stuk eenvoudiger te maken!
1. Kies de perfecte maat uit
Allereerst is het belangrijk om het juiste formaat te kiezen. Een te groot vloerkleed zal te veel overheersen en kan er bovendien voor zorgen dat de kamer veel kleiner oogt. Dit wil je uiteraard voorkomen. Kies echter ook niet voor een té klein vloerkleed. Deze kan wegvallen binnen en voegt hierdoor weinig sfeer toe. Over het algemeen kun je de volgende stelregel gebruiken: zorg ervoor dat het exemplaar minimaal 60 centimeter korter is dan de kortste zijde van de kamer. Dan zit je eigenlijk altijd goed.
Laat je ook vooral niet verleiden door andere afmetingen in de winkels, want dit geeft in de winkel vaak een heel vertekend beeld. Binnen de kortste keren zit je thuis met een gigantische miskoop opgescheept. Niet doen dus! Om een beetje een idee te krijgen van het formaat in de ruimte, kan je er voor kiezen om de afmetingen op de grond met kranten ‘uit te tekenen’. Zo weet je ongeveer wat je van het vloerkleed kunt verwachten.
2. Grote kamer? Zo los je dat op!
Vaak lezen we vooral tips over het optisch groter maken van een kleine kamer. Maar wist je dat het bijna net zo moeilijk kan zijn om een grote kamer in te richten? Door de enorme ruimte is het vaak lastig om sfeer te creëren. Al snel oogt de ruimte kaal en sfeerloos. Door middel van vloerkleden kan je dit probleem eenvoudig en snel oplossen. Vloerkleden worden namelijk ook gebruikt om ‘eilandjes’ te creëren. Hierdoor kan je de ruimte opsplitsen waardoor het warmer oogt. Hierbij is het belangrijk dat het vloerkleed groot genoeg is om de meubels op voldoende afstand van elkaar neer te kunnen zetten.
Je kunt een vloerkleed ook gebruiken als natuurlijke ‘room divider’. Dit geeft een speelse uitstraling en zorgt ervoor dat de ruimte niet ineens zo gigantisch lijkt, maar dat deze op een natuurlijke manier wordt opgesplitst.
3. Hoogpolig of laagpolig vloerkleed?
Ben je op zoek naar een nieuw vloerkleed? Dan kom je ongetwijfeld voor de keuze tussen een hoogpolig of laagpolig kleed te staan. Maar welke is het meest geschikt voor jou? Hoogpolige vloerkleden worden voornamelijk in de slaapkamer gebruikt. Deze beschikken over een dikke en warme structuur, waardoor je van een comfortabele ondergrond geniet. Het nadeel van een hoogpolig vloerkleed is dat stof zich hier gemakkelijk in kan nestelen en dit moeilijk schoon te houden is. Voor mensen met huisstofmijtallergieën is dit dan ook geen verstandige keuze. Een laagpolig vloerkleed oogt veel strakker en moderner én zijn eenvoudiger schoon te houden.