Dakrandbeveiliging wordt gebruikt als collectieve oplossing voor valbeveiliging. Dit kan zowel permanent als tijdelijk worden aangebracht. Deze vorm van valbeveiliging wordt doorgaans veel gebruikt bij mensen die werkzaam zijn in de bouw, maar in sommige gevallen wordt het ook bij particuliere woningen permanent aangebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een open dakterras. Dankzij de dakrandbeveiliging zijn valpartijen uitgesloten. Bovendien komen er ook geen persoonlijke veiligheidsmaatregelen aan te pas wanneer er werkzaamheden worden verricht. Dit biedt verschillende voordelen.
Ben jij werkzaam in de bouw en heb je binnenkort een klus op hoogte op het programma staan? Of beschik je over een open dakterras en wil je men beschermen tegen valpartijen? Dakrandbeveiliging werkt eigenlijk in vrijwel iedere situatie. Het geeft een veilig gevoel en is binnen no-time gemonteerd. Twijfel je nog? In dit artikel zetten we nog eens de grootste voordelen van dakrandbeveiliging op een rijtje.
Ook als tijdelijke oplossing mogelijk
Een van de grootste voordelen van dakrandbeveiliging is dat het voor heel veel situaties de oplossing biedt. Zowel als je op zoek bent naar een manier om permanent een plat dak te beveiligen als dat dit slechts voor een incidentele keer noodzakelijk is. Het is namelijk ook mogelijk om de dakrandbeveiliging als tijdelijke oplossing te plaatsen. Vervolgens kan deze na de klus weer eenvoudig afgebroken worden. Dat bespaart een hoop energie met persoonlijke veiligheidsmaatregelen. De klussers kunnen direct aan de gang en wanneer het klaar is, is de beveiliging ook weer snel afgebroken.
Iedereen kan het dak betreden
Mensen die werkzaam zijn in de bouw zullen beamen dat werken op hoogte om de nodige expertise vraagt. Meestal moet men eerst goed getraind zijn alvorens ze veilig kunnen en mogen werken op het dak. Daardoor is er altijd maar een kleine groep werknemers die dergelijke klussen kunnen verrichten. Het is wel mogelijk om mensen op te leiden binnen de werkomgeving, maar dit kost veel tijd. Bovendien is de kans op menselijke fouten zo ook een stuk groter. Met dakrandbeveiliging is extra training echter niet nodig. Iedereen kan het dak vrij betreden en aan de slag gaan. Hier zijn geen extra trainingsdagen voor nodig, want er wordt verder niets van de werknemer gevraagd.
De kans op ongelukken is kleiner
Bij werken op hoogte worden er vaak harnassen gebruikt om de veiligheid te waarborgen. Helaas is de kans op menselijke fouten ook een stuk groter. Een aanlijnfoutje is snel gemaakt en kan in dit geval verschrikkelijke gevolgen hebben. Dit wil je natuurlijk in alle gevallen voorkomen. Gelukkig kan je de kans op ongelukken extreem verkleinen door voor (tijdelijke) dakrandbeveiliging te kiezen. Doordat er geen sprake is van persoonlijke veiligheidsmaatregelen wordt de kans op ongelukken ook direct stukken kleiner.
Zo is iedereen in staat om veilig te werken op het dak en is de kans ook veel groter dat iedereen ook weer veilig het dak weet te verlaten. Dakrandbeveiliging is dan ook een uitstekende oplossing om veilig werken te waarborgen.