Veel mensen twijfelen of kinderen baat hebben bij het volgen van een vechtsport. Over het algemeen zien ze een vechtsport immers nog steeds iets als waar enkel geweld bij aan te pas komt. Een vechtsport is immers nog veel meer dan dat. Het is een manier om niet alleen je lichaam te versterken, maar ook je geest en algehele welzijn een boost te geven. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat vechtsporten bijdragen aan minder geweld op de Nederlandse straten. Een zwaard kopen voordat je een vechtsport volgt betekent dan ook niet direct dat je kwaad in zin hebt. In tegendeel zelfs. Het kan de noodzaak om geweld te plegen juist onderdrukken. Het is daarom ook helemaal geen gek idee om je in de voor- en nadelen van een vechtsport te verdiepen. Maar hoe werkt dat bij de allerjongsten van ons? Zijn vechtsporten voor hun eigenlijk wel toegankelijk. En zo ja, van welke voordelen kunnen zij dan profiteren?
Geen doorsnee keuze
Alhoewel kinderen steeds vaker een sport beoefenen, zien we dat vechtsporten toch nog vaak worden afgeraden door ouders. Dit geldt voor vrijwel alle sporten op Judo na. Dit komt voornamelijk doordat judo een andere indruk achterlaat op ouders. Waar Judo voornamelijk zelfverdediging als insteek heeft, hebben vechtsporten zoals boksen, karate en aikido en andere aantrekkingskracht op ouders.
Bovendien zijn vechtsporten geen standaard keuze. De meeste kinderen kiezen tegenwoordig toch al gauw voor ballet, voetbal of paardrijden. Wanneer de populariteit voor vechtsporten laag ligt, is de kans ook veel kleiner dat ze hier zelf naar zullen vragen. Daarnaast zullen ze van sommige vechtsporten nog nooit gehoord hebben. Krav Maga: wat is dat? Laat staan dat ze weten wat ze in een Krav Maga Webshop aan kunnen schaffen. Die onwetendheid is de voornaamste oorzaak dat nog steeds (te) weinig kinderen een vechtsport volgen.
Meer beweging
Het is helaas een feit dat Nederlandse kinderen steeds minder bewegen. Ze zitten veel liever achter een gameconsole of de laptop, terwijl ze ook lekker hadden kunnen buiten spelen. Motiveer je kind daarom niet alleen om een kung fu zwaard online te zwaaien, maar ook in real life de techniek te beheersen.
Het grootste voordeel van vechtsporten is dat het kinderen op een ludieke wijze motiveert om meer te bewegen. Vechtsporten spreken tot de verbeelding van kinderen. Ze vinden het ‘stoer’ en kunnen zich wel vinden in het oefenen van de bewegingen. Hierdoor beschik je over een fijn hulpmiddel om jouw kids te activeren. Meer beweging voor kinderen betekent niet alleen dat ze lekkerder in hun vel zitten, maar ook dat ze van een gezonder lichaam kunnen profiteren. Hierdoor groeien ze op tot evenwichtige en gezonde volwassenen. Meer kan een ouder zich niet wensen, toch?
Wat leer je op een vechtsport?
Over deze vraag wordt nog regelmatig gediscussieerd. De term ‘vechtsport’ doet al snel vermoeden dat jouw kids enkel vaker met elkaar op de vuist gaan. Niets is echter minder waar. Het doel van vechtsporten is niet om kinderen te leren dat een gevecht de oplossing is, maar om hun eigen frustratie in bedwang te houden. Ze leren respect voor hun tegenstander op te brengen en hun lichaam beter te beheersen. Hierdoor zijn kinderen die een vechtsport beoefenen vaak veel bescheidener en zelfredzaam dan kinderen die nog nooit karate pakken in het echt hebben bewonderd. Genoeg redenen dus om jouw kinderen in de wondere wereld van vechtsporten te introduceren.