Steeds vaker wordt het van ouders gevraagd om een laptop voor hun kind aan te schaffen. Bijvoorbeeld voor het doen van schoolwerk. Waar dit voorheen pas op het voorgezet onderwijs nodig was, begint dit tegenwoordig al zo vroeg als op de basisschool. Dit roept bij veel ouders vragen op. Want welke laptop is nu echt geschikt voor een (jong) kind? Voor welk model kies je? Waar let je op? Kies je voor een laptop tweedehands van Remarkt of ga je voor een geheel nieuw model? Hieronder geven wij enkele tips om jouw zoektocht iets makkelijker te maken.
Op school of thuis?
Voordat je een laptop aanschaft is het eerst belangrijk om te bedenken waar je kind deze laptop gebruikt. Zal deze voornamelijk thuis worden gebruikt voor het doen van schoolopdrachten? Of moet hij ook in de klas gebruikt worden? Logischerwijs speelt de grootte en het gewicht dan een belangrijke rol.
Als je kind de laptop iedere dag mee naar school moet nemen is het verstandig om voor een kleiner en lichtgewicht model te kiezen. Hierbij is een laptop tussen de 10 en 14 inch het meest geschikt. Hierdoor is hij gemakkelijk mee te nemen in iedere rugzak of schooltas.
Gebruikt je kind de laptop enkel thuis? Dan kun je gerust voor een groter model tussen de 13 en 17 inch kiezen. Houd wel rekening met de leeftijd van je kind. Voor jongere kinderen zijn kleinere formaten een verstandigere keuze, omdat ze deze dan gemakkelijker op schoot kunnen houden.
Geheugen
De prijzen van laptops lopen enorm uiteen. Je kunt laptops vinden die nog geen € 200,- zullen kosten, maar ook laptops die voor maar liefst € 2.000 over de toonbank vliegen. Dat prijsverschil is er natuurlijk niet voor niets. Logischerwijs kun je veel minder verwachten van een goedkopere laptop dan een duurder model. Dit heeft te maken met de specificaties van de laptop en dan met name het geheugen. Hoe hoger het geheugen, hoe sneller deze zal werken.
Over het algemeen zal een laptop met een geheugen van 4GB voldoen als hier enkel schoolwerk mee wordt uitgevoerd. Als je kind de laptop ook voor recreatief gebruik (bijvoorbeeld om te gamen of voor het uitvoeren van video- en fotobewerking) wilt gebruiken, kun je beter kiezen voor snellere prestaties. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je kind.
Batterijduur
Ook is het belangrijk om op de batterijduur van de laptop te letten. Zeker als deze regelmatig mee naar school gaat. Het is dan niet altijd mogelijk om de laptop continu op te laden. Kies daarom voor een batterijduur van minstens 4 uur, zodat je kind zonder problemen langdurig van zijn of haar laptop gebruik kan maken.
Nieuw of tweedehands?
Zal je kind de laptop maar incidenteel gebruiken of wil je eerst zeker weten dat hij hier zorgvuldig mee om zal gaan? Dan is het verstandig om eerst voor een tweedehands model te kiezen. Als je kind voor een langere periode bewijst dat hij goed met deze verantwoordelijkheid om kan gaan, kun je op de lange termijn altijd nog een nieuw model aanschaffen.
Wil je een tweedehands laptop aanschaffen? Doe dit dan altijd in de winkel. Zo weet je zeker dat de laptop naar behoren werkt en bega je geen miskoop. Bovendien ontvang je zo vaak ook nog eens garantie op je aankoop. Iets wat bij een flinke investering uiteraard een prettige gedachte is.