Startlog

Een log over van alles

advocaten-familie-erfrecht-pensioenverdeling-bij-echtscheiding
Mannen Vrouwen

Hoe wordt uw pensioen geregeld na een echtscheiding?

Een scheiding is nooit leuk want die brengt veel zorgen met zich mee. E moet een hoop geregeld en verdeeld worden. Behalve het delen van bezittingen moet ook het pensioen verdeeld worden. Beide ex-partners hebben recht op de helft van het pensioen dat zij samen hebben opgebouwd. Dit geldt ook voor stellen die gekozen hebben voor een geregistreerd partnerschap. Vaak heeft één van de twee partners meer pensioen opgebouwd waardoor die flink moet inleveren. Hoe kunt u zich beter voorbereiden zodat uw pensioen in ieder geval goed is geregeld?

Verevening van Pensioenrechten

De Wet Verevening Pensioenrechten (‘WVP’) regelt al sinds 1 mei 1995 de verdeling van het pensioen bij echtscheiding. Na een scheiding wordt het pensioen tussen beide ex-partners ‘verevend’. Als u wilt dat het pensioenfonds automatisch de helft van het opgebouwde pensioen aan beide ex-partners uitkeert, moet u dat binnen twee jaar na de echtscheiding doorgeven aan het betreffende pensioenfonds. Vergeet u dat of bent u te laat, dan wordt het volledige ouderdomspensioen gewoon uitbetaald aan degene die het heeft opgebouwd. Maar de andere partner heeft dan toch nog steeds recht op zijn of haar deel want dit is wettelijk bepaald in de Wet Verevening van Pensioenrechten. U en uw ex-partner zullen dan zelf tot overeenstemming moeten komen over de betaling van het pensioen. Als je niet goed uit elkaar bent gegaan, kan dat tot vervelende situaties leiden. Het kan zelfs zo ver komen dat u een familierecht advocaat nodig heeft. 

Aandachtspunten

Behalve de tijdige melding zijn er nog zaken waar u op moet letten of die u moet weten zodat u goed bent voorbereid. De meest belangrijke aandachtspunten zijn:

  • het pensioen wordt niet verdeeld bij een bedrag dat op jaarbasis kleiner is dan €467,89,
  • als de ex-partner met het opgebouwde pensioen niet wil betalen, kan de ander naar de rechter stappen,
  • uitkeringen van het pensioenfonds zijn nettobedragen, hier hoeft geen belasting meer over te worden betaald,
  • bij een scheiding vóór de WVP moeten ex-partners samen tot overeenstemming komen over hun pensioendeel

Het is mogelijk om de het ouderdomspensioen niet te verdelen als beide partners ongeveer evenveel ouderdomspensioen hebben opgebouwd. Dit moet u binnen twee jaar kenbaar maken aan beide pensioenvoorzieningen. Daarnaast is het mogelijk om met elkaar een afwijkende verdeling af te spreken zoals 60/40 of 75/25. 

Overlijden van ex-partner

Wat als uw ex-partner met het opgebouwde overlijdt? Dan heeft u misschien nog recht op nabestaandenpensioen. Dit is wel afhankelijk van de pensioenregeling. Andersom gaat het volledige pensioen weer naar de pensioengerechtigde.

Verandering van de wetgeving

Op dit moment werkt Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan een nieuw wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat bij een echtscheiding het opgebouwde pensioen bij huwelijken en geregistreerde partnerschappen automatisch wordt verdeeld. Het plan is dat dit voorstel medio 2019 ingaat. Het voordeel is dat stellen die gaan scheiden dat niet meer binnen de termijn van 2 jaar na hun scheiding hoeven te melden bij het pensioenfonds.

Heeft u vragen over pensioenverdeling?


Omdat een scheiding al vervelend genoeg is, helpt een echtscheidingsadvocaat u graag bij alle voorkomende kwesties die het familierecht en erfrecht raken. Advocaten Familie- & Erfrecht is het eerste nichekantoor in Nederland op het gebied van familierecht en erfrecht. Wij zetten graag onze specialistische kennis in voor u. Ook notarissen en advocaten doen regelmatig een beroep op onze vakkennis. Heeft u een specifieke vraag over de pensioenverdeling bij een scheiding? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@familie-erfrecht.nl. Of bel 088 – 02 09 444.

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *