Goede veiligheidsschoenen zijn werkelijk onmisbaar in de bouw. Medewerkers in de bouw zullen dit maar al te graag beamen. Zij weten heel goed hoe gevaarlijk het kan zijn om zonder veiligheidsschoenen aan de slag te gaan. Je kunt namelijk niet voorkomen dat er soms zware of scherpe voorwerpen op de voeten terecht komen. Als je niet goed oplet, kan dit tot enorme schade leiden. Blijvende schade. Daarom is het ook geen wonder dat het dragen van goede veiligheidsschoenen wettelijk verplicht is voor vele beroepen. Zo kunnen de voeten goed beschermd worden. Maar wat zijn veiligheidsschoenen precies? En waar moet je op letten als je nieuwe veiligheidsschoenen koopt?
Wat zijn veiligheidsschoenen?
Maar wat is er nu precies anders aan veiligheidsschoenen dan gewone stevige schoenen? Laten we beginnen met het feit dat zwarte veiligheidsschoenen nóóit vergeleken mogen worden met normale schoenen. Het grootste verschil is het materiaalgebruik. Veiligheidsschoenen worden van enorm stevig materiaal gemaakt. Materiaal wat tevens minder snel slijt, doorboord kan worden of op een geheel andere wijze beschadigd kan raken. Dat is ook nodig, want indien het materiaal niet goed zit, dan loop je alsnog het risico om gewond te raken op de bouwplaats.
Werkschoenen zijn robuust van uiterlijk en zijn in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt deze geheel aanpassen naar wens. Bovendien zijn er ook verschillende schoenen verkrijgbaar voor diverse beroepen. De neus van de schoen is altijd gemaakt van extra verhard materiaal voor bescherming van de tenen en er is sprake van een extra dikke zool. Hierdoor kunnen de voeten ook niet beschadigd raken door scherpe voorwerpen die op de grond liggen.
Verschillende gradaties van bescherming
Je hebt niet voor ieder beroep een even sterke werkschoen nodig. Daarom zijn er verschillende gradaties in bescherming. Voordat je nieuwe werkschoenen koopt, is het eerst belangrijk om erop te letten of de norm van de Europese wetgeving is nageleefd. Hierbij geldt dat de EU de norm EN ISO 20345:2011 gebruikt voor werkschoenen. Alle werkschoenen moeten over deze norm beschikken. Zo weet je zeker dat deze aan de veiligheidsmaatregelen van de EU voldoet.
Onder deze norm vallen dus ook nog verschillende gradaties. Bij werkschoenen tellen we er over het algemeen 6. Hoe hoger de gradatie, hoe meer je beschermd zal worden. Welke bescherming je nodig hebt is met name afhankelijk van je eigen werkzaamheden. Kies liever voor teveel dan te weinig bescherming. Twijfel je over de gradatie die je nodig hebt? Neem dan contact op met je werkgever. Deze kan je precies vertellen wat je nodig hebt.
Welke werkschoen is voor mij geschikt?
Maar voor welke werkschoen kies je precies? Het is bij de aanschaf van nieuwe werkschoenen eerst belangrijk om te bepalen welke gevaren er op de bouw aanwezig zijn. Waar je mee te maken krijgt en wat de wet je voorschrijft. Vervolgens kan je ook nog rekening houden met je eigen persoonlijke wensen. Want welke kleur werkschoenen heeft jouw voorkeur? Wat zit lekker? Het is belangrijk om altijd eerst verschillende werkschoenen te passen. Je moet hier immers heel wat uren op lopen, dus dan is het wel zo prettig als het ook comfortabel zit.