Startlog

Een log over van alles

Gezondheid Zakelijk

Het inkopen van diervoerders: waar moet ik op letten?

De eisen aan diervoeders zijn ontzettend hoog. Vaak nog hoger dan de eisen die gesteld worden aan humane voeding. Dit heeft verschillende redenen. Toch kunnen we ook veel overeenkomsten zien tussen de voeding van dieren en mensen. Zo zijn ook dieren gebaat bij een uitgebalanceerd dieet, waarbij ze goede vitamines en mineralen binnen krijgen. Bij dieren is dit misschien nog wel iets belangrijker omdat deze er weer voor zorgen dat wij als mensen gezond en lekker vlees kunnen nuttigen. Zie het als een vicieuze cirkel: als een dier geen goede voeding ontvangt, zal dit resulteren in een slecht stukje vlees. Hierdoor krijgen ook mensen weer verkeerde voedingsstoffen binnen en is het cirkeltje weer rond. Maar waar moet je op letten als je diervoeders inkoopt? Hoe weet je zeker dat jouw vee de juiste voeding krijgt? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rijtje.

De kwaliteit van het voer is hoog en de geur is sterk

Steeds vaker zien we dat er kunstmatige geur- en smaakstoffen worden toegevoegd aan veevoer. Soms kan een smaakstof of zoetstof inderdaad helpen om de smakelijkheid van het voer te verbeteren. Hierdoor kan de groei van vee en pluimvee bevorderd worden. Hierbij moet echter wel gekeken worden of deze toegevoegde smaakstoffen geen invloed hebben op de kwaliteit van het voer. Tast dit de structuur niet aan? Kunnen er toxische bijwerkingen optreden als de kwaliteit niet geoptimaliseerd is? Wat voor effect heeft dit op de gezondheid van het dier? Deze afwegingen moeten continu gemaakt worden.kwaliteit van het voer is hoog en de geur is sterk

Het eiwitgehalte is te hoog

Eiwit is van nature een belangrijke voedingsstof die we nodig hebben om levensactiviteiten te vervullen. Daarom wordt er meestal extra eiwit toegevoegd aan diervoeders. Dit zal de groei- en ontwikkelingsbehoeften van het vee vervullen. Hierbij moet echter wel gezocht worden naar de juiste balans tussen eiwitverbruik en eiwitopname. Als er te veel eiwit wordt toegevoegd en hier verder geen groeiende behoefte naar is, kan dit niet meer omgezet worden naar lichaamseiwitten. Hiermee wordt niet alleen de hoeveelheid eiwitten verspilt, maar krijgen de nieren van vee en pluimvee het zwaar te verduren. Nu eiwitvoer steeds schaarser wordt, is het niet raadzaam om overtollig eiwit aan voeding toe te voegen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en kan juist een negatief effect hebben op de gezondheid.

Zwarte ontlasting is niet direct een teken van goede voeding

Veel boeren houden de ontlasting van hun vee goed in de gaten. Zij hopen hieraan te kunnen zien of het voer wat ze geven goed is. In sommige gevallen kan dit inderdaad een goed idee zijn, maar de kleur van de ontlasting zegt niet altijd wat over de kwaliteit van de voeding. Zo kan zwarte ontlasting bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door toegevoegde koper. Hierdoor weet je niet direct of dit komt door de kwaliteit van de voeding. Laat dit dan ook geen grote rol spelen in jouw beoordelingen als boer.dierenvoeding koe

Kijk naar het merk en de verpakking

Bij de aanschaf van diervoeders is het vooral belangrijk om op het merk te letten. Komt de fabrikant professioneel over? Is er sprake van een betrouwbare website of klantencontact als je met vragen zit? Dit zegt veel over de kwaliteit van het voer en de betrouwbaarheid van de fabrikant.

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *