Steeds meer professionals in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) kiezen ervoor om als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) aan de slag te gaan. Werken als ZZP’er in de GGZ biedt mogelijkheden voor meer vrijheid, flexibiliteit en zelfsturing, wat voor veel mensen aantrekkelijk is.
Toch vraagt het ondernemerschap in deze sector om een goede voorbereiding, en het vinden van opdrachten en het vermijden van valkuilen zijn van groot belang voor je succes. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen om als ZZP’er in de GGZ te starten en geven we tips om snel aan opdrachten te komen.
Waarom kiezen voor een carrière als ZZP’er in de GGZ?
Er zijn verschillende redenen waarom professionals in de GGZ kiezen voor een zelfstandig bestaan:
Meer vrijheid en flexibiliteit
Een van de grootste voordelen van werken als ZZP’er in de GGZ is de vrijheid om je eigen uren en werkomgeving te kiezen. In plaats van gebonden te zijn aan een vaste werkgever en diens rooster, bepaal je zelf welke cliënten je aanneemt en op welke momenten je werkt. Dit maakt het mogelijk om werk en privéleven beter te balanceren op een manier die jij prettig vindt.
Hogere verdiensten en tariefcontrole
Als zelfstandige heb je meer controle over je tarief. Veel GGZ-professionals ervaren dat het ZZP-tarief vaak hoger ligt dan het salaris in loondienst. Je kunt je tarief bovendien afstemmen op je ervaring en specialisatie, en zo zorgen dat je vergoeding beter aansluit bij je deskundigheid.
Let op: je hogere tarief betekent niet dat er automatisch onderaan de streep meer overblijft. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je scholingskosten, pensioensopbouw en doorbetaling van loon bij ziekte.
Ruimte voor specialisatie en eigen aanpak
Als ZZP’er in de GGZ kun je je richten op de cliënten of problematiek die jou het meest aanspreken. Hierdoor heb je meer ruimte om een persoonlijke aanpak te ontwikkelen of om met innovatieve methoden te werken. Dit kan niet alleen je werkplezier verhogen, maar ook de kwaliteit van de zorg die je levert.
Zelfstandigheid en groei
Werken als ZZP’er biedt kansen om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Door zelfstandig te werken en verantwoordelijk te zijn voor je eigen praktijk, ontwikkel je ondernemersvaardigheden, vergroot je je zelfvertrouwen en blijf je leren en innoveren.
Tips om snel aan opdrachten te komen in de GGZ
Opdrachten vinden als ZZP’er in de GGZ kan een uitdaging zijn, vooral als je net begint. Met de onderstaande tips wordt het iets makkelijker om aan opdrachten te komen.
Maak gebruik van bemiddelingsbureaus en GGZ-platforms
Er zijn bemiddelingsbureaus voor zzp’ers in de GGZ en online platforms die gespecialiseerd zijn in het verbinden van ZZP’ers met opdrachten in de GGZ. Denk bijvoorbeeld aan platforms zoals Psychologen Nederland, Zorgwerk of Joinuz.
Deze diensten kunnen je helpen om een netwerk op te bouwen en bieden vaak snel toegang tot opdrachten. Let wel op de voorwaarden en eventuele commissies die deze bemiddelaars vragen.
Bouw een netwerk op
Een goed netwerk in de zorgsector kan je helpen om makkelijker aan opdrachten bij zorginstellingen te komen. Laat mensen weten dat je beschikbaar bent als ZZP’er en leg contact met (oud-)collega’s, leidinggevenden en netwerkcontacten binnen de GGZ. Ook regionale bijeenkomsten, congressen en GGZ-conferenties bieden uitstekende mogelijkheden om mensen te ontmoeten en jezelf bekend te maken.
Maak een professioneel online profiel
Zorg voor een duidelijk online profiel of website waarop je je specialisaties, ervaring en contactinformatie vermeldt. Verder is LinkedIn een belangrijke plek om jezelf zichtbaar te maken voor opdrachtgevers in de zorgsector. Beschrijf helder welke diensten je aanbiedt en welke problematiek je kunt behandelen, en laat ook enkele referenties of ervaringen van cliënten (met hun toestemming) zien.
Wees beschikbaar voor tijdelijke en spoedopdrachten
Er is regelmatig vraag naar GGZ-professionals die op korte termijn beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor vervanging van collega’s of bij plotselinge drukte i.v.m. ziekte, verlof, enzovoorts. Wees flexibel in je beschikbaarheid en geef aan dat je inzetbaar bent voor tijdelijke opdrachten. Dit kan helpen om snel een reputatie op te bouwen en nieuwe werkrelaties te creëren.
Profiteer van specialisatie
Heb je specifieke ervaring of specialisatie, zoals in traumatherapie, kinderpsychologie of verslavingszorg? Of heb je bepaalde certificaten omdat je bijvoorbeeld een training over epilepsie hebt gevolgd?
Benoem dit duidelijk in je netwerk en online kanalen. Specialisaties zijn gewild en opdrachtgevers zullen eerder geneigd zijn om contact met je op te nemen als zij een professional zoeken met jouw specifieke expertise.
Heb jij een aanvullende tip?
Heb je een goede aanvulling op de tips die we met je besproken hebben? Schroom dan niet om contact op te nemen en jouw tips moet ons te delen. Zo helpen we andere zzp’ers die in de GGZ aan de slag willen gaan ook op weg.