Nen 2580: voor veel mensen klinkt het als een vreemde term. We weten dat het om een meetrapport gaat, maar veel verder komen de meeste mensen toch niet met hun beschrijving. Toch is het iets waar we vrijwel allemaal wel eens in ons leven mee te maken krijgen. Dit meetrapport voorkomt namelijk discussies tussen gemeente en haar nieuwe bewoners. Alhoewel veel bedrijven en bouwkundigen dit rapport nog steeds als noodzakelijk kwaad beschouwen, kan dit rapport dan ook veel problemen voorkomen. Helaas is het ook duidelijk te merken dat niet iedereen het rapport op waarde in kan schatten. Wat wordt hier bijvoorbeeld precies in opgenomen? En waarom mag dit rapport zeker niet ontbreken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over NEN 2580.
Waar wordt NEN 2580 voor gebruikt?
NEN 2580 is een meetrapport die wordt gebruikt om de waarde van panden in te schatten. Dit rapport wordt zowel voor overheidsgebouwen, kantoren én particuliere woningen gebruikt om zo discussies tussen de gemeente en bewoners te voorkomen. In dit rapport wordt van zowel de bruto- als netto vloeroppervlakte van het pand een berekening gemaakt. Voordat dit rapport werd gebruikt, waren er dikwijls discussies over de waarde van het pand. Dit omdat de vloeroppervlakte op verschillende manieren berekend kon worden. Nu de NEN 2580 altijd als leidraad wordt genomen, zijn tegelijkertijd ook een heleboel meningsverschillen verleden tijd geworden.
Het Nen rapport wordt tevens gebruikt om de waarde van een huurwoning in te schatten. Als de gemeente en de nieuwe bewoners het niet eens zijn over de huurprijs, kan het rapport meer inzicht bieden en discussies voorkomen. Het meetcertificaat helpt zo niet alleen bewoners inzicht te krijgen in de prijs van hun huurwoning, maar legt ook aan de gemeente uit hoe zij een eerlijke prijs kunnen opstellen.
De regels die gelden voor dit meetrapport zijn in heel Nederland gelijk. Zo kunnen er geen onduidelijkheden ontstaan.
Wanneer is NEN 2580 benodigd?
Een NEN rapport is nog niet officieel verplicht gesteld. Toch is de overheid hier wel ontzettend druk mee. Hun streven is om dit meetrapport in 2021 voor alle panden verplicht te stellen. Dit geldt in elk geval voor de woningen die door particulieren gehuurd of gekocht worden. Zo worden veel discussies tussen gemeentes en bewoners voorkomen. Het NEN rapport wordt dan, net zoals enkele jaren geleden het milieulabel verplicht werd, bij iedere woning opgesteld. Een NEN 2580 wordt altijd door een onpartijdige specialist opgesteld. Hierdoor heeft een particulier sneller vertrouwen in de uitkomst. De specialisten die het NEN rapport mogen opstellen zijn vaak tevens ook bevoegd om het milieulabel van een woning te bepalen. Zo slaan ze direct twee vliegen in één klap.
De specialist kan het meetrapport aan de hand van een plattegrond opstellen, maar hij kan er ook voor kiezen om dit op de locatie zelf te doen. Als een plattegrond niet up-to-date is, bijvoorbeeld bij verouderde woningen, mag de specialist dit nooit via de plattegrond doen en moet hij de locatie altijd zelf bezoeken. Zo worden tegenstrijdigheden zoveel mogelijk voorkomen. Bij recente tekeningen mogen de afmetingen overgenomen worden en in het meetcertificaat omgezet worden.