Je eigen moestuin onderhouden heeft ontzettend veel voordelen. Zo heb je jouw eigen groenten en fruit helemaal zelf in de hand en weet je daardoor wat je binnenkrijgt. Veel landbouwproducten worden vandaag de dag, jammer genoeg, volop bespoten met gifstoffen die helemaal niet goed zijn voor de mens. Wanneer je je eigen moestuin hebt weet je zeker dat alles 100% biologisch is. Daarnaast ben je door je moestuin veel aan het bewegen en kom je lekker veel buiten. Je hebt niet alleen een lekker kleurtje, je lichaam heeft ook veel meer mogelijkheden om vitamine D op te nemen. Ook ben je door het werken in de moestuin lekker bezig in het moment wat je de gelegenheid geeft om lekker te ontspannen en je gedachten even te verzetten. Ben jij overtuigd maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken bij een moestuin bemesten? In dit blogartikel geven we je wat handige tips.
Kies een goede locatie
Mensen met een tuin hebben het goed voor elkaar. Je kunt een stuk in je tuin reserveren voor het creëren van een moestuin. Kies hiervoor een stuk grond die voldoende zonlicht krijgt maar niet al te bloot en open ligt. Je wil namelijk dat de planten wel redelijk beschut zijn wanneer het een keer flink stormt. Voor het bouwen van je moestuin heb je overigens niet persé veel ruimte nodig. Ook wanneer je alleen een balkon hebt zijn er veel mogelijkheden. Je kunt al heel wat kruiden en groenteplantjes op je balkon laten groeien. Wanneer je weinig ruimte hebt kun je er ook voor kiezen om een stuk grond te huren in een gedeelde moestuin. In bijna iedere gemeente zijn wel initiatieven te vinden. Een leuke bijzaak is dat je daar ook nog eens vaak nieuwe, soortgelijke mensen leer kennen.
Zorg voor een goede bodem
Voordat je klakkeloos begint met het zaaien van je groente en fruit is het verstandig om eerst een kritische blik te werpen op de bodemstructuur. De voedzaamheid van de bodem en de structuur is namelijk heel belangrijk voor het goed kunnen groeien van de planten. Wanneer je de bodemstructuur niet gecontroleerd hebt zou je wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Twee factoren waar je bij het controleren van je bodem goed op moet letten is de grondsoort en de pH-waarde. De grondsoort kun je checken door een balletje te rollen van de grond en te kijken hoe snel het balletje uit elkaar valt. De dichtheid van de grond en in hoeverre het een mooi bolletje blijft bepaald wat voor soort grond het is. De pH-waarde is heel eenvoudig te meten met een bodemtest.
Wanneer plant ik de zaadjes?
Wanneer je hebt gecheckt of de bodem geschikt is om gewassen op te laten groeien is het tijd om de zaadjes in te zaaien. Dit kan echter niet zomaar op elk moment van het jaar. Vooral wanneer je kiest voor voorgezaaide gewassen is het van belang dat je wacht op de juiste weersomstandigheden. Voor half mei is de kans erg klein dat de voorgezaaide gewassen het overleven. Dit komt doordat er ’s nachts vaak nog vrieskou optreedt en dit een enorme impact heeft op de zaden. Wanneer er geen kans meer op nachtvorst kun je vol vertrouwen jouw voorgezaaide gewassen gaan planten. Check van tevoren wel altijd online welke gewassen je op welk moment moet planten. Hier zijn op internet verschillende zaaikalenders voor te vinden. Veel groenten- en fruit worden niet voor niets ‘seizoen groenten’ genoemd.
Heeft de moestuin mest nodig?
Wanneer planten of gewassen groeien putten ze voedingstoffen uit de grond waarop ze staan. Deze voedingstoffen raken op den duur op. Daarom is het bemesten van de moestuin erg belangrijk. Naast dat de extra voedingsstoffen goed van pas komen voor een hogere opbrengst zal het ook de smaak van de groente- en fruitsoorten intens verrijken. Daarnaast zorgen de organische stoffen ook weer voor een betere bodemstructuur. Het is dus zeker aan te raden om je moestuin op den duur te bemesten.