De laatste jaren lijkt het aantal dim sum restaurants in Nederland en andere westerse landen toe te nemen. Dit is niet zo vreemd als je je bedenkt dat shared dining ook steeds populairder wordt. Want inderdaad, het uit China afkomstige dim sum is een goed voorbeeld van shared dining, waarbij je met je gezelschap niet alleen lekker gaat eten, maar ook probeert een mooie belevenis te hebben. Wat dim sum nog meer inhoudt en hoe het min of meer ontstaan is lees je in dit artikel.
Hoe is dim sum eigenlijk ontstaan?
Volgens de overleveringen is dim sum al zo’n 2.500 jaar oud. Er bestaan wel tegenstrijdigheden over waar in China dit nu precies voor het eerst ontstond. We weten wel dat het vanaf rond die periode gangbaar werd dat speciaal voor de keizer en de rijksten luxe hapjes werden bereid, een voorloper van het huidige dim sum dus.
Later zou dim sum definitief een vaste plaats bemachtigen in de toch al rijke Chinese eetcultuur. Dit kan niet los gezien worden van de vele theehuizen die langs de beroemde zijderoute (van China met een omweg richting de kust van de Middellandse Zee) ontstonden. In deze theehuizen kregen de handelaren niet alleen thee voorgeschoteld, maar ook enkele kleine maar heerlijke hapjes. Zo groeide dim sum uit tot een belangrijke traditie onder een groot deel van de bevolking.
Rond het middaguur
Vooral in de grote steden in China is het mogelijk om de hele dag door dim sum gerechten te bestellen. Traditioneel gezien doen de Chinezen echter relatief vroeg op de dag aan dim sum. Veel mensen in China beginnen daar iets voor het middaguur mee. Dim sum is voor velen een soort lunch of brunch. Sommigen ‘dim summen’ zelfs als ontbijt!
Hoe dan ook, van een typisch dim sum restaurant in Nederland kun je ervan uitgaan dat dit halverwege de middag sluit óf dat vanaf rond die tijd dim sum gerechten niet meer verkrijgbaar zijn. Wil je in Nederland dim summen, dan zul je er dus rond lunchtijd bij moeten zijn.
Diverse kleine hapjes en gerechtjes
Het misschien wel belangrijkste kenmerk van dim sum is dat het hierbij nagenoeg alleen gaat om kleine gerechtjes en hapjes. Het is dan de bedoeling dat je meerdere hapjes bestelt en deze in het midden op tafel zet. Je deelt al deze gerechten dan met je voltallige gezelschap. Typisch shared dining, dus, waarbij het allemaal draait om samen nieuwe dingen proeven en ervaringen uitwisselen.
Van een restaurant dat zichzelf profileert als dim sum restaurant mag je verwachten dat ze minstens enkele tientallen gerechten op de menukaart hebben staan. Dumplings met verschillende soorten vullingen maken hier een belangrijk deel van uit, maar ook vleeshapjes, visgerechten, gevulde groenten, broodjes en dessert hapjes mogen zeker niet ontbreken. Veel van de gerechten worden gestoomd of gefrituurd voordat ze worden geserveerd.
Thee
Thee is voor de Chinezen werkelijk onlosmakelijk verbonden met dim sum. Als je de echte dim sum ervaring wilt beleven, dan laat je dus ook simpelweg een forse pot met smaakvolle thee op tafel plaatsen. Gunstig is sowieso dat het drinken van thee rond het eten goed is voor de spijsvertering. Is de theepot leeg maar jullie dorst nog niet gestild? Draai dan het deksel van de pot om. Het personeel weet dan dat ze een nieuwe pot mogen brengen.