Voetbal is de meest beoefende sport ter wereld en is de nationale sport van ons land. Overal ter wereld kan je naar voetbalwedstrijden kijken en elke bookmaker biedt wel voetbalweddenschappen aan. Het zal niet verbazen dat op bijna het volledige Europese continent voetbal de populairste sport is. Maar altijd zijn er buitenbeentjes en dat bewijzen de volgende zes landen.
Oostenrijkers zijn helemaal weg van skiën
In Oostenrijk moet voetbal het onderspit delven voor skiën. Dat is enigszins bijzonder, want Oostenrijk is historisch gezien best een succesvol Europees voetballand, met onder meer een derde plek op het wereldkampioenschap van 1954. Meer recent blijven de successen echter uit. Oostenrijk telt vele skigebieden en het wintertoerisme zorgt er voor een belangrijke bron van inkomsten. Vooral alpineskiën is een prominente sport in Oostenrijk, waar ook onder meer snowboarden en schansspringen erg populair zijn. Bij de teamsporten is voetbal wel de populairste keuze, maar ook ijshockey en basketbal zijn er erg populair.
Ook de Esten houden van wintersport
Niet alleen in Oostenrijk zijn wintersporten veruit de populairste keuze, dat is namelijk ook het geval in Estland. Vooral in het langlaufen kent Estland een aantal wereldtoppers. En ook hier heeft alles uiteraard te maken met de geografie. Nochtans heeft Estland – een land waar onder meer schommelen (kiiken) en vrouwendragen nationale sporten zijn – ook in andere sporten al wat successen geboekt. De wielrenner Jaan Kirsipuu won meerdere ritten in de Ronde van Frankrijk en droeg zelfs even de gele trui. En Kaia Kanepi bereikte onder meer de kwartfinales van Wimbledon, de US Open en Roland Garros.
Voetballen is in Estland veel minder populair. De Esten namen enkel als onderdeel van de Sovjet-Unie deel aan een EK of een WK. De bekendste Estse ex-voetballer is Mart Poom, alias The Poominator. Hij kwam als doelman uit voor onder meer Derby County, Sunderland, Arsenal en Watford en is tegenwoordig keeperstrainer bij The Gunners. Hij zal wellicht nog het meest herinnerd worden omwille van zijn gelijkmaker in de laatste minuut tegen zijn ex-ploeg Derby County. Een goal waarvoor zelfs de supporters van zijn ex-ploeg applaudisseerden.
Basketbal is de populairste sport in Letland en Litouwen
Ook in de twee andere Baltische staten, Letland en Litouwen, is voetbal niet de populairste sport. Daar geeft men namelijk de voorkeur aan basketbal. En ze zijn er ook behoorlijk goed in. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio veroverden de Letse basketbalmannen bijvoorbeeld meteen het eerste Olympische goud in het nieuwe onderdeel 3×3-basketbal. De Litouwse basketbalmannen kenden in het verleden ook al veel successen. Zo werden ze bij de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000 telkens derde. Ook wonnen ze het Eurobasket 2003, werden ze derde in de editie van 2007 en tweede in de edities van 2013 en 2015. In 2010 werden ze derde op het wereldkampioenschap basketbal.
Finnen houden van ijshockey en de Ieren zijn gewoon raar
Twee andere buitenbeentjes zijn ten slotte Finland en Ierland. In Finland geeft men namelijk de voorkeur aan ijshockey. Het volgt daarmee het voorbeeld van Canada, waar het ook de grootste sport van het land is. De Finse ijshockeyploeg behoort al langer tot de Big Seven en de mannenploeg veroverde in 2019 nog de wereldtitel na winst in de finale tegen Canada.
In Ierland is Gaelic football dan weer de populairste keuze. Het is meteen ook het enige land ter wereld waar de sport enige rol van betekenis heeft. Het is een teamsport met zowel kenmerken van rugby als voetbal. Bijzonder is dat de teams per county worden samengesteld en dat er 34 teams zijn, terwijl Ierland officieel maar 32 county’s telt. Dat komt omdat men ook twee teams samenstelt die de Ierse diaspora in Londen en New York vertegenwoordigen. Rare jongens, die Ieren.