Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige houtkachel of open haard? Dan weet je waarschijnlijk maar al te goed hoeveel dit betekent voor de sfeer in huis. Het knetterende vuur, de typische lucht en het prachtige vlammenspel geven je al snel de nodige herfstkriebels.
Kan je ook niet wachten tot je weer volop kunt stoken dit najaar? Maar kan je hier wel wat tips bij gebruiken? In dit artikel leggen we uit hoe je snel en effectief stookt.
1. Maak gebruik van haardstellen
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de open haard of houtkachel op de juiste manier kunt bedienen. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat je hierbij van het juiste gereedschap gebruik maakt. Daarom is het verstandig om goede haardstellen aan te schaffen. Hierbij is het belangrijkste gereedschap bij het bedienen van een open haard of houtkachel gebundeld in een handig setje, waardoor deze zeer handig in gebruik is.
Het gereedschap hangt in een metalen rek of staan in een houder waarin je het gereedschap plaatst na gebruik. Daarnaast zijn ze in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor je deze geheel kunt aanpassen naar wens en smaak.
2. Laat de schoorsteen regelmatig schoonmaken
Bij gebruik van een open haard is het belangrijk dat de schoorsteen minimaal éénmaal per jaar goed geveegd wordt. Wanneer je vaak van de open haard gebruik maakt, adviseren we zelfs om dit meerdere keren per jaar te doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de rook goed naar buiten kan, maar ook dat de kans op een schoorsteenbrand kleiner wordt. Hiermee vergroot je de veiligheid in huis.
3. Controleer of je op de juiste manier stookt
Het kan best spannend zijn om voor de eerste keer zelf te stoken. Toch onderschatten veel mensen de wijze waarop er gestookt dient te worden. Hoe moeilijk kan het immers zijn om een vuurtje te maken? Best moeilijk, dat blijkt wel uit de praktijk. Controleer daarom altijd zorgvuldig of je wel op de juiste manier stookt. Zo zorg je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar verbinder je ook het verbruik van houtblokken en de uitstoot van schadelijke gassen.
Wanneer je verkeerd stookt, kun je dit herkennen aan de typische oranje vlammen en zwarte rook. Bij een goed vuur zien we vrijwel geen rook. De rook die vrijkomt wordt direct door de schoorsteen opgenomen. Daarnaast hebben de vlammen een gele goed.
Zie je veel zwarte rook? Dan verbrand je het hout niet op de juiste wijze en komen er veel schadelijke stoffen vrij. Probeer het vuur zoveel mogelijk te doven en zet zo spoedig mogelijk een raampje open om de lucht in huis te filteren.
4. Stook voornamelijk met droog hout
Als je voor de eerste keer gaat stoken is het verstandig om de juiste houtsoort te kiezen. Eentje die makkelijk in vlam gezet kan worden en tevens weinig uitstoot heeft. Hierbij kies je bij voorkeur voor droog hout.
Met een vochtmeter kun je controleren of het hout voldoende gedroogd is. Een vochtpercentage onder de 20 is goed om mee te stoken. Droog hout kun je tevens ook met het oog herkennen doordat deze veel barsten hebben en de schors sneller loslaat.